viernes, 29 de mayo de 2009

Les fotos vetades per Obama d'abusos a detinguts inclouen violacions

  1. • Les imatges revelen agressions sexuals en presons de l'Iraq i l'Afganistan
  2. EFE 
    LONDRES

    Les fotografies d'abusos de detinguts en el marc de l'anomenada lluita antiterrorista que el president dels EUA, Barack Obama, no vol veure publicades inclouen violacions i agressions sexuals, segons ha declarat al diari The Daily Telegraph el general Antonio Taguba, que va portar a terme una investigació dels fets a la presó iraquiana d'Abu Ghraib.

    L'informe que va publicar Taguba el 2004 recollia acusacions d'aquest tipus d'abusos, però no es va arribar a revelar l'existència de fotografies que documentessin els fets. El Govern d'Obama va anunciar a l'abril que es publicarien les fotografies i que no es recorreria una sentència a favor de la seva publicació guanyada per l'American Civil Liberties Union.

    No obstant, després de fortes pressions de caps militars, Obama va canviar d'opinió argumentant que la seva publicació posaria en perill la seguretat de les tropes nord-americanes. Les fotos estan relacionades amb 400 casos de suposats abusos que van tenir lloc entre el 2001 i el 2005 a Abu Ghraib i sis presons més.

    Dos mil fotos de l'Iraq i l'Afganistan

    No obstant, el contingut d'aquestes imatges poden explicar, segons el rotatiu, els intents d'Obama d'impedir la publicació de prop de 2.000 fotografies de presons de l'Iraq i l'Afganistan tot i que va prometre divulgar-les.

    El general Taguba, que es va jubilar el gener del 2007, ha expressat el seu suport a la decisió d'Obama, i ha assenyalat que les imatges mostraven escenes de "tortures, abusos, violacions i tot tipus d'actes indecents".

    Almenys una de les fotografies mostra un soldat nord-americà violant suposadament una presonera, mentre en una altra apareix un home violant un detingut del mateix sexe. El general ha manifestat: "No estic segur de quin objecte, tret del purament legal, tindria publicar aquestes fotos, i la conseqüència seria posar en perill les nostres tropes, únics protectors de la nostra política exterior, quan més les necessitem, o les britàniques". Taguba ha afegit que "la mera descripció d'aquestes fotos és prou horrible, poden creure'm".

    Segons Obama, els protagonistes d'aquests actes han estat identificats i s'han adoptat mesures contra ells.

No hay comentarios: