miércoles, 13 de mayo de 2009

Israel elabora un pla secret contra la divisió de Jerusalem

• Una oenagé local diu que el Govern pretén més demolicions en zones palestines

RICARDO MIR DE FRANCIA
JERUSALEM (elperiodico.cat)

El Govern israelià ha preparat un pla urbanístic que té com a objectiu alterar la demografia de Jerusalem i fer completament inviable una futura divisió de la ciutat que es disputen israelians i palestins, segons revela el diari israelià Haaretz recolzant-se en la informació obtinguda per l'oenagé Anar Amin (Una ciutat per a dos pobles). El projecte consistiria a envoltar la Ciutat Vella amb nou parcs arqueològics, senders i llocs d'interès turístic que es construirien en zones on resideix majoritàriament població palestina.
En zones com Silwan el pla ja està en marxa. En aquest barri, enganxat a les muralles, la municipalitat ha ordenat l'enderrocament de 88 vivendes on resideixen unes 1.500 persones per deixar espai a l'expansió d'un parc arqueològic gestionat per una organització de colons d'extrema dreta. No són les úniques ordres de demolició pendents. L'ONU advertia fa uns quants dies que 60.000 palestins de Jerusalem Est podrien quedar-se sense casa si la municipalitat compleix amb els expedients d'enderrocament.
Segons el diari Haaretz, el pla respon a una iniciativa del Govern del primer ministre Benjamin Netanyahu i de diverses organitzacions de colons, i l'aplicació ha estat assignada a l'Autoritat per al Desenvolupament de Jerusalem.

CONSOLIDAR LA CAPITALITAT
En un informe presentat el setembre de l'any passat al llavors primer ministre, Ehud Olmert, aquest organisme públic, encarregat de fomentar el desenvolupament a la ciutat, afirmava que l'objectiu del pla és "crear una seqüència de parcs que envoltin la Ciutat Vella per consolidar Jerusalem com la capital d'Israel".
És difícil dubtar de la versemblança de la informació presentada per Haaretz. Tant Netanyahu com l'alcalde de Jerusalem, Nir Barkat, s'oposen rotundament a compartir la capitalitat de Jerusalem amb l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) i tots dos han declarat públicament la seva intenció de fomentar la colonització jueva de l'est de la ciutat.
El primer ministre, que efectuarà aquesta setmana el seu primer viatge oficial a Egipte, tampoc considera negociable la devolució del Golan sirià. "Quedant-nos al Golan ens assegurarem un avantatge estratègic en cas de conflicte militar amb Síria", va dir divendres Netanyahu.


No hay comentarios: