viernes, 26 de junio de 2009

Aplaudiments per a la primera diputada belga amb vel

  1. La noia d’origen turc jura a la Cambra regional de Brussel·les i obre un ampli debat
ELISEO OLIVERAS
BRUSSEL·LES (elperiodico.cat)
La jove belga d’origen turc Mahinur Özdemir es va convertir ahir en la primera diputada regional vestida amb el mocador islàmic a Bèlgica i va obrir un ampli debat polític al país al voltant dels símbols religiosos ostensibles a les institucions públiques i la neutralitat laica de l’Estat.
La noia, de 26 anys i llicenciada en Ciències Polítiques, va prestar jurament com a nova diputada del Parlament regional de Brussel·les enmig dels aplaudiments del públic. Vestida amb un conjunt clar i amb el cap cobert per un mocador de quadros turquesa, daurats i blancs, va prendre possessió del seu escó després de jurar «respecte per la Constitució».
Özdemir, que va copresidir la sessió inaugural de la Cambra regional perquè era la diputada més jove, va estar somrient durant tot l’acte. Al pujar a la tribuna va fer un discret símbol amb la V de victòria en direcció a la tribuna del públic, on hi havia sis dones també cobertes amb mocador.

VOLUNTAT PRÒPIA / La noia declara que porta el mocador «per voluntat pròpia» des dels 14 anys i que no pensa treure-se’l durant el seu mandat de cinc anys com a diputada regional. «El vel no és de cap manera un fre a la meva emancipació», va afirmar a l’arribar a la institució, i va demanar ser jutjada per la seva tasca política.
Özdemir, filla d’una família de petits comerciants, ha estat regidora durant tres anys a Schaerbeek, un dels municipis de la capital belga amb més presència d’immigrants musulmans.

EL VOT DE LA IMMIGRACIÓ / La noia va ser elegida a les llistes del Centre Democràtic Humanista (CDH), l’antic partit socialcristià francòfon, que ha incorporat candidats procedents de la immigració per ampliar la seva base electoral.
Un grup de diputats liberals van anunciar que proposaran prohibir l’ús de símbols religiosos al Parlament perquè no es vegin menyscabades la neutralitat i laïcitat de l’Estat, però no tenen prou suport. Els defensors de l’Estat laic retreuen al CDH que hagi «reintroduït el pes religiós al Parlament», que les fotos de la noia als cartells electorals fossin requadrades per ocultar el seu vel i que els seus missatges electorals es redactessin en turc.

No hay comentarios: