domingo, 28 de diciembre de 2008

De la Meca a Barcelona

• Molts musulmans tornen a Catalunya després del pelegrinatge islàmic

La benvinguda Un pelegrí (a la dreta) abraça un familiar a l'arribar a l'aeroport del Prat. Foto: ELISENDA PONS

www.elperiodico.cat
ANTONIO BAQUERO
BARCELONA

Són les 23.30 de divendres i l'avió procedent del Caire acaba d'aterrar. Davant de la porta d'arribades de la terminal A de l'aeroport del Prat, els nervis augmenten. Desenes de famílies, especialment d'origen marroquí, s'agiten i preparen safates amb dàtils farcits i te calent.
Amb prou feines mitja hora després, la porta automàtica s'obre i apareix un avi vestit amb gel.laba blanca i amb una expressió d'extrema felicitat dibuixada a la cara. Darrere seu, algunes desenes d'homes i dones, tots igualment vestits de blanc de cap a peus, travessen la porta. Un enrenou d'aplaudiments, crits i yuyues donen la benvinguda a aquells que acaben de fer el hayy, el pelegrinatge a la Meca que tot musulmà amb prou mitjans ha de portar a terme almenys una vegada a la seva vida.
"Hajj marbur, danb magfur, say mashkur pelegrinatge acceptat, pecat perdonat, intenció aconseguida". La fórmula islàmica per donar la benvinguda als pelegrins se sent una vegada i una altra, mentre que els fills i els néts dels que acaben d'arribar els abracen i els fan petons demanant la seva benedicció i els ajuden a carregar l'equipatge, en què destaquen les garrafes d'aigua portada dels llocs sants.
Estampes com la descrita, que des de fa segles es viuen a totes les ciutats musulmanes, ja es donen a Espanya, que ha rebut de l'Aràbia Saudita la seva pròpia quota de visats per a pelegrinatges. Els arribats divendres a l'aeroport del Prat són tots immigrants musulmans residents a Catalunya. "Per als immigrants, és molt important que viure aquí no sigui un impediment per fer el pelegrinatge a la Meca", afegeix Abdul-Rahim Najib, el secretari de l'Associació d'Amics del Poble Marroquí.
La transcendència espiritual d'aquest pelegrinatge per al col.lectiu és enorme. "A l'arribar, aquestes persones són gairebé venerades, perquè vénen del cor de l'islam", explica Taufik Xeddadi, islamòleg resident a Catalunya, que ressalta: "El hayy és el viatge de la vida. És com tornar a néixer, ja que es torna net espiritualment, sense cap pecat".

Més barat des d'Espanya
Actualment, fer el hayy des d'Espanya és més barat que des del Marroc. A les agències autoritzades, aquest viatge costa uns 3.000 euros. I això l'opció més barata. El viatge inclou el transport fins a l'Aràbia Saudita, el pelegrinatge sagrat a la Meca i Medina (que dura una setmana) i un viatge turístic per diversos llocs sants.

No hay comentarios: