martes, 15 de julio de 2008

L'ocupació israeliana recorda l''apartheid' a jueus de Sud-àfrica

UNA DELEGACIÓ D'ACTIVISTES PRO DRETS HUMANS VISITA ISRAEL I CISJORDÀNIA

• El grup compara la situació amb la segregació racial que va dominar el seu país
• "La fragmentació del territori s'assembla als 'bantustans'", diu una exdiputada


Palestins detinguts a la ciutat vella de Jerusalem després d'un tiroteig que es va produir divendres a la nit. Foto: REUTERS / AMMAR AWAD

RICARDO MIR DE FRANCIA BIDDU

Sento molta tristesa, no m'hauria esperat mai aquest grau d'inhumanitat", va afirmar Andrew Fenstein, exdiputat jueu del Congrés Nacional Africà (CNA) de Nelson Mandela, després de veure com la barrera de separació israeliana assetja el poble palestí de Biddu per tres dels seus costats. Havia sentit històries de nens empresonats per tirar pedres, de pagesos apartats dels seus camps o de terres confiscades per erigir assentaments. "El context és diferent, però veig molts paral.lelismes amb l'apartheid", va afirmar.

Fenstein forma part d'una delegació de 21 activistes sud-africans dels drets humans que aquesta setmana ha visitat Israel i els territoris ocupats palestins. A Ramal.la van parlar amb expresos polítics palestins; a Hebron van comprovar com la pressió dels colons i l'Exèrcit hebreu ha forçat milers de persones a abandonar casa seva i els seus comerços; de camí cap a Nabulus es van enfrontar a la xarxa de carreteres segregades imposada a Cisjordània: les bones per als colons, els camins de cabres per als palestins; a Biddu o Bilin es van topar amb pobles atrapats pel mur i, a tot arreu, van sentir del sistema kafkià de permisos que els palestins necessiten per entrar a Israel.

Cap d'ells es va poder resistir a les comparacions amb l'apartheid, el sistema de segregació racial imposada pels colons boërs holandesos sobre la majoria negra sud-africana durant gairebé quatre dècades. "El sistema de permisos i les dificultats de moviment són gairebé idèntiques, però en altres aspectes Israel és pitjor. Allà no hi havia murs, ni carreteres separades, ni aquest control increïble sobre l'individu. El mateix Foucault ho trobaria espantós", va afirmar el jutge Dennis Davis, un dels pares de la Constitució sud-africana i figura prominent de la comunitat jueva al seu país.

A LA RESERVA

A l'exdiputada Barbara Hogan, expresa política, la fragmentació de Cisjordània li recorda els bantustans. "Als negres se'ls va obligar a viure en aquelles reserves sense oportunitats econòmiques i amb les pitjors terres. Com passa aquí, necessitaven permisos per entrar a les àrees dels blancs". Tots comprenen que Israel ha d'adoptar mesures de seguretat, però les consideren desproporcionades. "Són tan extraordinàries que afecten els drets humans més bàsics. A la llarga només els portarà inseguretat", va afirmar l'exviceministra de Defensa, Nozizwe Madlala-Routledge.

Ahir, de fet, hi va haver un tiroteig a les portes de la ciutat vella de Jerusalem. Un palestí va ferir de gravetat dos policies israelians. "No es pot pressionar Israel amb uns quants morts més o menys. El CNA va mobilitzar la societat civil i els sindicats i va apostar per una forma de resistència no violenta. Aquesta ha de ser la via", va suggerir Dennis Davis.

No hay comentarios: