viernes, 5 de septiembre de 2008

10.000 espanyols han abraçat la fe islàmica en els últims 5 anys




• Les comunitats musulmanes detecten més acostament de la societat
• Més d'un milió de fidels del país estan cridats des d'ahir a celebrar el Ramadà
ANTONIO M. YAGÜEMADRID elperiodico.cat
La religió musulmana es va fent un lloc en les consciències espanyoles. Diverses associacions islàmiques van destacar ahir, amb motiu de l'inici del mes del dejuni o Ramadà, que el seu credo ha experimentat un augment fins a arribar a 1.200.000 fidels, 11 mesquites i 480 centres de culte. Encara que no disposen d'un cens precís, els dirigents xifren en uns 25.000 els espanyols que practiquen aquesta fe i en almenys 10.000 (d'aquests, 3.500 a Andalusia i 3.000 a Catalunya) els que s'hi han convertit en els últims cinc anys.
Segons la Comunitat Islàmica de Sevilla, entre els conversos hi ha practicants i no practicants de la fe catòlica. Alguns han canviat de nom, però no han anat al registre civil per fer-ho oficial ni han apostatat a causa de les dificultats per renunciar a la fe catòlica."Cada vegada hi ha més coneixement de la nostra cultura, religió i culte, sobretot a través del contacte i de l'obertura de la comunitat musulmana a la resta de la societat", va comentar Riay Tatary, president de la Unió de Comunitats Islàmiques d'Espanya. Tatary va subratllar que des de fa "20 anys o més" el Ramadà ha deixat de veure's com una celebració rara. "La societat espanyola --va explicar-- s'hi està acostant, fa un reconeixement correcte i els empresaris estan ajudant" que els musulmans puguin portar a terme aquesta pràctica religiosa.Durant el Ramadà --un dels cinc pilars de la religió musulmana--, els creients s'abstindran de beure, menjar, fumar i mantenir relacions sexuals des de l'alba fins a l'ocàs. Els musulmans adverteixen que aquesta és una pràctica comuna en la majoria de les religions, prescrita per formar els fidels en l'autodisciplina i l'obediència escrupolosa als mandats de Déu.
REIVINDICACIÓ DE L'IRPF
Tatary va assenyalar que actualment "no només hi ha curiositat, sinó ganes de conèixer i fins i tot practicar el Ramadà" per part de persones que no són musulmanes. Més d'un centenar de ciutadans espanyols d'altres confessions o agnòstics, segons Tatary, van als centres islàmics i mantenen un dia o dos de dejuni.
Les comunitats islàmiques segueixen reivindicant al Govern una ajuda econòmica, mitjançant la casella del 0,7% de l'IRPF, atorgada a altres religions. No obstant, consideren que les relacions passen un bon moment i que s'estan produint avanços tant en el pagament de professors com en l'edició de textos de religió musulmana.

No hay comentarios: