lunes, 14 de septiembre de 2009

Melilla fa oficial la festa islàmica del Sacrifici

La ciutat és la primera d'Espanya que reconeix una festivitat musulmana
MUSTAFA HAMED
MELILLA (elperiodico.cat)

Melilla es convertirà en la primera ciutat d’Espanya que comptarà amb una festa islàmica com a jornada festiva en el seu calendari laboral. Serà a partir del 2010 quan l’Aïd al-kebir o Festa del Sacrifici musulmana figurarà en vermell als almanacs, segons estableix l’acord assolit entre el Govern de la ciutat, en mans del Partit Popular, i les quatre associacions musulmanes que integren la Comissió Islàmica de Melilla (CIM). Aquesta festa és la més important del calendari islàmic i commemora l’episodi bíblic, recollit després a l’Alcorà, en el qual Déu sol·licita a Abraham que sacrifiqui el seu fill.
L’Executiu melillenc remetrà abans del 30 de setembre les seves dates festives al Ministeri de Treball perquè es faci oficial aquesta mesura. Aquest any no es podrà aplicar al ser impossible per qüestions legals: els dies festius han de ser comunicats per les autonomies com a mínim amb un any d’antelació a l’Administració central.

UNA DATA FIXA CADA ANY / L’acord ha estat possible després que la Comissió Islàmica hagi accedit a l’exigència que plantejava el gabinet que presideix Juan José Imbroda de posar una data fixa per a l’Aïd al-kebir, que té lloc 40 dies després de la finalització del Ramadà i durant el qual cada família sacrifica un be. La seva inclusió en el calendari laboral no s’efectuarà en substitució d’una altra festivitat, sinó que es farà possible a l’evitar que una jornada festiva qualsevol que caigui en diumenge es traslladi al dilluns.
El dia elegit ha estat el 17 de novembre del 2010, malgrat que la data exacta no se sap amb certesa per les oscil·lacions que té el Ramadà, l’inici i el final del qual depenen de la visió de la Lluna.
Encara que aquest any no serà festa oficial, el Govern de Melilla sol·licitarà al Ministeri de Treball, a petició de la Comissió Islàmica, que declari com a dia inhàbil la festa del Sacrifici, el 28 de novembre. Si la petició s’accepta s’aconseguirà que es tanquin, a més del Palau de l’Assemblea, els col·legis i altres establiments de l’Administració.

FET HISTÒRIC / Abderramán Benyahya, portaveu de la CIM, va qualificar de «reunió històrica» la mantinguda entre els representants de la federació religiosa i el conseller d’Administracions Públiques, Miguel Marín, ja que va aconseguir que «per primera vegada a Europa es revesteixi una festa musulmana com l’Aïd al-kebir de caràcter oficial».
Marín, per la seva part, va destacar com un fet positiu que es compleixi «una reivindicació antiga» i va subratllar que es tracta «d’un exemple més de tolerància». A més, això ajudarà que els musulmans de Melilla coincideixin en el dia de celebració i no depenguin del que decideixi el Marroc.

No hay comentarios: